Huisdieren en COVID-19 (Corona)

Hoe gevaarlijk is het Corona virus, oftewel Covid-19, eigenlijk voor onze geliefde huisdieren?

Er zijn gevallen bekend van verschillende soorten dieren die besmet zijn (geweest) met het Corona virus. Hierbij bestaat de mogelijkheid dat de dieren zijn besmet door de eigenaren.

Ook honden en katten zijn vatbaar voor dit virus! Zodra een dier besmet is met het Corona virus, dan zal deze dezelfde symptomen vertonen als mensen, zoals luchtwegklachten. Ook kunnen ze maag- en darmproblemen krijgen.

Neem altijd contact op met je dierenarts als jouw huisdier Corona-gerelateerde klachten vertoont! 

Hoewel huisdieren dus zelf wel besmet kunnen raken met het Corona virus, is er geen bewijs dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het virus.

Onderstaand vind je een lijst met adviezen vanuit het RIVM m.b.t. contact en omgang met je huisdier:

Adviezen vanuit het RIVM voor eigenaren van huisdieren met knuffelcontact

  • Als niemand in het huishouden klachten heeft en het huisdier ook niet.
    Dan zijn er geen maatregelen nodig voor het contact met (knuffel)huisdieren. Goede hygiëne is en blijft belangrijk. Het dier mag gewoon naar buiten.
  • Als het huisdier ziek is, maar verder niemand in het huishouden klachten heeft.
    Dan gaan we er van uit dat het dier niet besmet is met het nieuwe coronavirus. Goede hygiëne is belangrijk, het dier mag naar buiten. Overleg zo nodig met de dierenarts.
  • Als iemand in het huishouden klachten heeft die passen bij COVID-19, maar het huisdier niet ziek is.
    De kans is heel klein dat je dier ziek wordt. Uit voorzorg geven we toch enkele adviezen. Als je klachten hebt die passen bij COVID-19 (Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts, plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)), laat je dan testen op het nieuwe coronavirus. Vermijd intensief knuffelen en contact met het dier tot de uitslag bekend is. Laat, als dat mogelijk is, een niet-zieke huisgenoot voor het huisdier zorgen. Goede hygiëne is belangrijk. Het huisdier mag naar buiten.
  • Als iemand in het huishouden klachten heeft die passen bij COVID-19.
    Blijf zoveel mogelijk thuis en laat je testen. Als het huisdier ook klachten krijgt die kunnen passen bij COVID-19 (luchtweg of darmklachten), is het advies om het dier (zoveel mogelijk) binnen te houden. Laat het dier buiten niet vrij rondlopen. Zorg dat het dier niet naar een locatie gaat waar veel dieren bij elkaar komen (opvang, pension, asiel).
  • Als iemand in het huishouden klachten heeft die passen bij COVID-19, en het huisdier ziek is.
    Als er mensen in het huishouden zijn met klachten die passen bij COVID-19 (Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts, plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)), en het dier ziek wordt, dan bestaat er een kleine kans dat het dier besmet is met het nieuwe coronavirus. De kans dat mensen ziek worden van het dier is veel kleiner dan dat ze ziek worden van hun huisgenoten. Het is verstandig dat alle huisgenoten met klachten zich laten testen en intensief contact met het zieke dier vermijden. Laat, als dat mogelijk is, een niet-zieke huisgenoot voor het huisdier zorgen. Goede hygiëne is extra belangrijk. Laat het dier buiten niet vrij rondlopen. Als het dier ernstige benauwdheids- en /of diarreeklachten heeft, neem dan telefonisch contact op met de dierenarts. Die beoordeelt of de klachten van het dier passen bij COVID-19.

 

Bron: RIVM.nl